Що варто знати про репродуктивне здоров’я Обласне управління охорони здоров’я

“Мені здавалося, що всі довкола мене засуджують”, – згадує вона. — безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU Загальна публічна ліцензія. Євгенія Тертична – яскравий приклад того, наскільки незламні українські жінки.

“Для мене це стало великим зрушенням. Коли я починала, було важко навіть вимовити слово “аборт”, – згадує вона. – Сьогодні для мене абсолютно нормально і легко говорити про аборт відкрито”. Ерін бореться за репродуктивні права жінок разом з американською організацією Shout Your Abortion. Вона каже, що це допомогло їй більш відкрито розповідати про свої переживання, пов’язані з перериванням вагітності. Донедавна легально перервати вагітність у Таїланді можна було лише у разі зґвалтування, інцесту або загрози життю матері. Сандра наважилася на аборт у 2019 році, коли ці закони ще діяли. У вересні в американському штаті Техас почав діяти закон, що забороняє переривання вагітності після шести тижнів.

Гормональна внутрішньо-маткова система, яка виділяє левоноргестрол (LNG- ВМЗ, також відома в зарубіжній літературі як intrauterine LNG contraception-IUC або intrauterine LNG device system-IUDs або IUS)- термін використання 5 років. За словами Марії, доступ до безпечних абортів є проблемою в Мехіко, хоча офіційно вони дозволені. Послуги приватної клініки – дорожчі, але заради конфіденційності Марія пішла на ці витрати. “Вона не розпитувала мене, не лаяла, не ставилася до мене як до безвідповідальної людини. Там я зрозуміла весь тягар стигми навколо абортів”. “Через стигму, пов’язану з абортами, я приховувала свою історію, і цей сором змусив мене почуватися соціально ізольованою”, – каже вона.

профілактика аборту як фактора збереження репродуктивного здоровя жінки

Незалежні від статевого акту,мотивації користувачів і дотримання режиму прийому. Що також потребує вжиття відповідних заходів з боку держави. Або перечитайте сторінку заново, якщо довго не відповідає.

Після встановлення імплантата 20% користувачів не відмічають змін менструального циклу, в той час як у 50% мають місце рідкісні, часті або довготривалі кровотечі. Від 6 до 12% користувачів імплантату можуть вказувати на збільшення ваги. Однак не існує ніяких доказів причинно-наслідкових зв’язків між використання імплантату і зміною ваги, а також зміна настрою чи втратою лібідо. 10-14% користувачів відчувають погіршення шкіри, в той же час, протягом їх тривалого використання може покращитись шкіра. Також ніяких доказів причинно-наслідкового зв’язку між використанням імплантату і головним болем, ризиком розвитку венозної тромбоемболії і не виявлено значного впливу на мінеральну щільність кісткової тканини. Жінки любого віку з мігренню можуть використовувати імплантат. В Україні рівень припинення контрацепції дуже високий (це стосується всіх методів).

Згідно даних наукових досліджень, якщо перерва між вагітностями менше 2-ох років, підвищується ризик передчасних пологів і народження дітей з малою вагою та інших ускладнень. Найбільш небезпечно для репродуктивного здоров’я, коли протягом дня жінка викурює більше десяти сигарет. Високий ризик безпліддя у цій категорії жінок пояснюють низкою патофізіологічних змін, таких як порушення фолікулогенезу, продукції стероїдних гормонів, рецептивності ендометрію, імплантації заплідненої яйцеклітини тощо.

Які вітаміни та мінерали потрібні для здоров’я зубів?

Під час хронічного вживання наркотичних речовин у людини знижується рівень статевих гормонів у плазмі крові. У чоловіків відбувається гальмування продукції тестостерону — біологічної хімічної речовини, що підвищує сексуальну чутливість нервових закінчень шкірних і слизових покривів. Водночас лишається високою захворюваність на злоякісні новоутворення жінок фертильного віку — 19% на рак шийки матки, 7,5% — на рак тіла матки, 9% — на рак яєчників і 32% — на рак молочної залози.

До реалізації державної політики у сфері репродуктивного здоров’я. Для того, щоб тут з’явився текст помилки, виділіть його мишкою та натисніть Ctrl-Enter. Максимальний розмір виділеної фрази — не більше символів. Краще за все виділяти слово або фразу цілком, а причину помилки чи свій варіант вказувати в полі нижче. Також можна вказати своє ім’я та e-mail, щоб адміністратор зміг уточнити незрозумілі моменти. “Зараз я приймаю протизаплідні засоби, щоб знову не завагітніти. Цей досвід дав мені впевненість, що зі мною таке більше не повториться”. “Чим більше ми будемо відкрито говорити про аборти, тим сильнішою буде наша спільнота, і тим більше зникатиме стигма, пов’язана з цим. Так ми можемо допомогти одне одному”.

Методи «першого вибору» в профілактиці небажаної вагітності

Наркотичні речовини негативно впливають на внутрішньоутробний розвиток організму у зв’язку з пошкодженням внутрішньоклітинних структур заплідненої яйцеклітини, ембріона і плода. Крім того, вони опосередковано змінюють властивості слизової оболонки матки, порушують гормональний фон вагітної жінки. Це відбувається у критичні періоди розвитку вагітності — доімплантаційний, На Речном вокзале снова запускают «Бухта food station» імплантаційний та період плацентації (органогенезу). Порушується процес імплантації, утворення плаценти (дитячого місця) і розвиток ембріона. У зв’язку з цим багато ембріонів гине, вагітність припиняється. LARC – методи також високорентабельні, на відміну від КОК і презервативів. Найбільш рентабельним являється використання імплантатів.

Реальним показником епідемічного стану захворюваності на ЗПСШ є захворюваність на сифіліс. Останніми роками в Україні є тенденція до зниження захворюваності на сифіліс і гонококову інфекцію. У 2017 р., порівняно з 2016-м, кількість жінок з уперше в житті діагностованим сифілісом зменшилася на 8,5% і становила близько осіб. Ефективність прогестагенового імплантату не зменшується при використанні антибіотиків, не впливаючи на ферментативну активність печінки, і додаткові засоби контрацепції не потребуються. “Розуміючи, що тягне за собою батьківство у такому складному світі, ми [мій партнер і я] вирішили відмовитися від цієї ідеї”, – каже вона. “Вирішальним фактором стало здоров’я моєї дитини. Я боялася, що аборт матиме медичні наслідки, але мені дуже допоміг чоловік. Завдяки його підтримці я подолала усі страхи”.

“Я відразу зрозуміла, що не хочу, щоб цей чоловік став батьком моєї дитини, – розповіла вона ВВС. – У нас був просто секс без зобов’язань, а попереду кар’єра”. Ми попросили п’ятьох жінок з різних куточків світу поділитися своїми історіями про переривання вагітності. Психологічні аспекти репродуктивного здоров’я жінок і чоловіків. У Миколаївській обласній раді відбулася комісія з питань соціальної політики, охорони здоров’я, материнства, дитинства,… У шаленому ритмі життя, у тривалій напрузі ми не відразу помічаємо, як виснажуємося. Є негативна тенденція щодо частоти хвороб системи кровообігу — з 13,5% у 2013 р. До 14% у 2017 р., що інтерпретують як наслідок низької репродуктивної культури та безвідповідальної статевої поведінки.

В Україні доступні багато безпечних та ефективних методів контрацепції. Медичний працівник допоможе із вибором контрацептиву, що відповідатиме найбільш прийнятний метод контрацепції, враховуючи індивідуальні потреби та стан здоров’я. Одним із основних поведінкових чинників розладу репродуктивного здоров’я є захворювання, що передаються статевим шляхом. Вони нерідко стають причиною безпліддя, невиношування вагітності, а також пренатального інфікування плоду з можливими важкими наслідками і навіть вадами розвитку плоду. Тривалий перебіг цієї групи хвороб часто призводить до безпліддя, адже наслідком нездорового способу життя є запальні хвороби статевих органів. Психологічні аспекти репродуктивного здоров’я жінок і чоловіків – одна з мало висвітлених тем як в психологічній так і в медичній сферах досліджень. В цілому медицина стверджує, що, якщо немає деформацій і інших фізіологічних порушень репродуктивної системи, то будь-яка людина (жінка і чоловік) здатна до репродукції в парі з іншою людиною.